Den «umulige» tilgivelsenIdag ønsker jeg å slå et slag for de som tilgir. Folk som velger å ikke bli bitre, men tilgir det tilsynelatende utilgivelige. Folk som Nelson Mandela, som – etter å ha sittet en mannsalder i fengsel – leder sitt land gjennom en forsoningsprosess. Eller Corrie Ten Boom, den nederlandske kvinnen som i tysk fangeleir mistet hele sin familie, og som reiste rundt etter krigen med et budskap om forsoning. Eller som James Bain (bildet), som nylig ble sluppet fri etter å ha sittet i fengsel siden 1974, uskyldig dømt for barnevoldtekt.

Og der hvor de fleste av oss synes at Bain ikke bare har rett til å være bitter, men være bitter, så velger James Bain å tilgi. «No, I’m not angry – because I’ve got God.» sa Bain til Associated Press.

For hva er det som gir mennesker kraft til ikke å bli bitre når man utsettes for det utilgivelige? Svært ofte er svaret en tro på Gud. Det å selv ha blitt tilgitt av en nådig Gud.  Det å ha lyttet til en mann som sa at man skulle elske sine fiender. Det å erfare at selv i smerten kan Gud være levende til stede. Det å ha et større perspektiv på livet enn meg og mitt. Nelson Mandela forteller i sin selvbiografi at det var hans kristne tro som ga ham kraft til å utholde uretten i fengelset. Det var det faktum at hun selv var tilgitt av Gud som ga Corrie Ten Boom kraft til å tilgi en av sine tyske fangevoktere.

”Hvor mange ganger skal jeg tilgi min bror”, spurte Peter Jesus om – og foreslår selv raust ”så mye som sju ganger?”.  «Ikke sju ganger,» svarte Jesus, «men jeg sier deg: sytti ganger sju!” Og så forteller Jesus historien om kongen som etterga en kjempegjeld som en av tjenerne hans hadde – og som da forventet at han var like raus til å ettergi gjeld hos andre. (Matteus 18, 22-35).

Rundt oss finnes et hav av hat og bitterhet. Mennesker som har levd i et voldsekteskap. Som har blitt bedratt av en ektefelle. Mobbet av jevnaldrende. Snytt av forretningspartnere. Mennesker som mener de har rett til å føle hat og bitterhet. Og som ikke forstår at bitterhet ikke gjør annet enn å ødelegge seg selv. Og som ikke har tatt til seg Jesu budskap om tilgivelse som den eneste veien. For Tilgivelse er ikke bare for Guds skyld eller for andres skyld. Det er for din egen.

Som løslatt mann på 54 gleder James Bain seg nå til å bruke tid sammen med familien sin. «That’s the most important thing in my life right now – besides God”, sier han.  Det må være lov å ønske ham lykke til – og Guds velsignelse attpå.

– –

Diverse kilder som sier mer om kraften i tilgivelsen:

Reklamer

7 kommentar

 1. Takk for minnelsen om det gode!

 2. NRK burde sendt Jul i Skomakargaten.
  Krisendomsundervisning får man på
  skolen.Mange feirer julen som lysfest.
  Solen snur.

  JILL

 3. Takk for en viktig påminnelsen. Tilgivlelse er vel helt nødvendig for disse menneskene for at de skal kunne gå videre med livene deres. De har to valg, leve resten av livet i bitterhet, elle forsøke å forstå og forsone seg med deg som har skjedd og leve et godt liv av den tiden de har igjen. Noen mennesker er kanskje større enn andre.

  Jeg tenker at dette er også i tråd med Budhistisk tankegang. Enkelte Tibetanske munker som har sittet i fangenskap og torturert på det groveste sier at de ikke hater sine torturister.

  • Enig – tilgivelse er helt nødvendig. Og uten å være noen stor ekspert på buddhisme tror jeg resultatet kanskje er mye av det samme som jeg beskriver over, mens det i buddhismen mer er å fri seg eller distansere seg fra hatet heller enn å tilgi fordi man selv er tilgitt.

   Ha en god uke!

 4. […] Mandela har forstått det. Gandhi, som var sterkt påvirket av Bergpreken, forstod det *. James Bain, som jeg har blogget om før, har forstått det. Martin Luther King forstod det – og satte livet […]

 5. […] Mandela har forstått det. Gandhi, som var sterkt påvirket av Bergpreken, forstod det *. James Bain, som jeg har blogget om før, har forstått det. Martin Luther King forstod det – og satte livet […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: