En kjærlighet som forvandler


Johnny Lee ClaryÅ ta Jesus på alvor gjør noe med vårt fiendebilde. Mandela har forstått det. Gandhi, som var sterkt påvirket av Bergpreken, forstod det *. James Bain, som jeg har blogget om før, har forstått det. Martin Luther King forstod det – og satte livet inn for det. Sami Awad, kristen palestiner og fredsaktivist som jeg hadde gleden av å lytte til i forrige uke, har forstått det. Og, dessuten – pastor Wade Watts, som dette blogginnlegget handler om. Som ikke bare hadde forstått det, men som også klarte å formidle det videre til en ung Ku Klux Klan-aktivist…

Få er klar over at Jesus satte en helt ny standard når det gjelder å møte sine fiender med kjærlighet. I en klassedelt og etnisk splittet verden må Jesu krav ha slått ned som en bombe: ”Elsk deres fiender”, sa han. ”Gjør godt mot dem som hater dere, velsign dem som forbanner dere, og be for dem som krenker dere”.  (Luk 6,27-28). For Jesu samtidige, som så for seg en nasjonal frigjøringshelt, må disse ordene ha vært en gedigen skuffelse.

Men disse umulige ordene om kjærlighet har gått ut over verden. Provosert, skapt endring. Forvandlet mennesker. Brutt lenker av hat og uforsonlighet. Skapt grobunn for kjærlighet, forsoning og sameksistens. Den gang og idag.

I denne videoen, som har norsk tekst, forteller Johnny Lee Clary – tidligere Ku Klux Klan-aktivist – hvordan møtet med pastor Wade Watts, en som hadde grepet Jesu budskap om å elske sine fiender, forvirret og forvandlet ham. Og Lee Clary, som vokste opp med hat og uforsonlighet mot svarte, ble altså nettopp valgt som pastor i en svart menighet i San Diego……  Se videoen, som både er humoristisk og høyst alvorlig, og la den tale til deg! Jesus ruler!

*”The Sermon on the Mount went straight to my heart… the verses, ‘But I say to you, resist not evil: but whosoever strikes you on the right cheek, turn to him the other also’…..delighted me beyond measure” (Gandhi)

Reklamer

3 kommentar

 1. Jeg betviler ikke at vedkommende har blitt forandret ved hjelp av den kristne tro. For det viser seg at religiøse idéer over hele verden forandrer folk.

  Gudene kurerer visstnok alkoholisme, narkotikamisbruk, promiskuitet og mange andre problemer. Hva er det egentlig som skjer?

  Vel, for det første så hadde dette bare vært et bevis på en guds eksistens hvis det bare var én bestemt religiøs gruppe eller én bestemt gud som klarte å «kurere» disse menneskene. Igjen er det slik at disse påstandene kommer fra mange personer innen flere totalt forskjellige religioner. Alle religionene forandrer visstnok folks liv! Tom Cruise har for eksempel hevdet at scientologi-religionen hjalp han med hans dysleksi. Er det bevis for at Lord Xenu eksisterer? Selvfølgelig ikke. Det er i hvert fall ikke mange kristne, muslimer eller hinduer som ville akseptert dette, og dette kan snus mot alle religioner.

  For det andre er det nok heller troen i seg selv som fører til disse forandringene og ikke nødvendigvis gudene det tros på. Det er mange andre ting som kan forandre liv som ikke har noe med guder å gjøre, som for eksempel å trene seg opp til et maraton, lese bøker, skifte jobb, flytte til et nytt land, bli medlem på et treningsstudio, overleve en krig, kjempe mot kreft, få en ny venn, bli forelsket, bli gift, få en unge og så videre… Alle disse aktivitetene og hendelsene kan forandre en persons liv til det bedre og ingen involverer guder.

  For det tredje er det veldig sannsynlig at det å bli med i et nettverk av folk som støtter en kan ha en innvirkning på hvordan man ser på livet. Gruppen og troen som forener denne gruppen er det alle religionene har til felles. Det kan selvfølgelig være guder involvert, men lite sannsynlig. Troen på en gud kan rett og slett være en siste dytt en person trenger for å forandre sitt liv. Det er ikke noe bevis på at gudene eksisterer. Men det å føle seg styrket når man er en del av en større gruppe eller et lag er menneskelig og ikke noe å skamme seg over.

  Det er helt klart at det emosjonelle som ofte er tilknyttet religionene og bare det å være rundt folk som støtter deg kan ha en positiv innvirkning på en person som skal nå et mål og også forhindre destruktiv oppførsel. Vi kan alle se at en persons liv kan forandres totalt av helt enkle ting som ikke involverer guder i det hele tatt. Når det er en mye enklere forklaring tilgjengelig så trenger vi ikke akseptere den mest ekstraordinære forklaringen av dem alle.

  • Jeg sier ikke at dette er et gudsbevis – for det er det ikke. Det jeg sier, er at Jesu budskap om å elske sine fiender er genialt og at det virker – særlig når det blir satt ut i livet på en sånn måte som pastor Wade Watts var i stand til.

   • Så du kan med hånden på hjertet si at det at folk forandrer seg etter et «møte» med Jesus ikke er et bevis i favør din tro?

    I dette tilfellet var det pastor Wade Watts – med sin praktisering av det Jesus lærte – som ihvertfall begynte en forvandling. Når du spør rent prinsipielt hva det (be)viser, så er vel det strengt tatt at Jesu lære fungerer. Å møte hat med kjærlighet er det som virker, ikke å ta hevn. Som jeg har skrevet før; Jesus talte sant om menneskelivet – og sannsynligheten for at var en bedrager eller forfører minker.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: