Gaddafi og trosfriheten


– – – –

Det grenser til det komiske når Muhammar Gaddafi – Libyas leder – raser over manglende sveitsisk toleranse mot muslimer og  oppfordrer til «hellig krig mot Sveits med alle midler» (VG og Vårt Land). Bakgrunnen er selvsagt Sveits’ vedtak om å forby minareter på moskeer. Jeg har tidligere skrevet om den absurde forskjellen mellom den trosfriheten muslimer i Europa nyter, kontra den diskrimineringen og forfølgelsen som foregår mot annerledes troende  i muslimske land.

For hvor tolerant er egentlig Gaddafi selv?

I 2006, i en tale på Al-Jazeera, uttalte Gaddafi at alle mennesker må bli muslimer, at Bibelen er en forfalskning som oppfordrer til hat, at Europa og USA enten burde konvertere til Islam eller erklære krig mot muslimer. Så mye for Gaddafis toleranse. (Kilde: US Department of State)

Og selv om Libya i praksis ikke er blant verstingene av muslimske land, så har myndighetene en lang historie med konfiskering av kirkebygg, og de bestemmer pr. idag hvor mange kirkebygg de kristne skal få ha i hver enkelt by. Evangelisering av muslimer er forbudt; ghanseren Daniel Baidoo ble i 2001 dømt til 25 års fengsel for å ha delt evangeliet med muslimer. Samtidig sponer Gaddafi moskeer i Europa, som den i Malmø.

Istedenfor å svare på Gaddafis krigserklæring, burde Sveits – og andre land – rette pekefringeren tilbake mot Libya. Og kanskje få større fokus på situasjonen for annerledes troende i muslimske land. For man burde kunne forlange en viss gjensidighet, som Jahn-Otto Johansen påpekte for en tid siden.

Det ville faktisk gitt oss en minaret-debatt med mening.

– – –

Reklamer

7 kommentar

 1. I denne saken er jeg helt enig med deg 🙂

  • Takk. Hyggelig. Og egentlig ikke så overraskende. Ha en god dag!

 2. Ole Petter. Gadaffi er en svært merkelig mann. Han ble skremt av USA som bombet husværet hans og ga beskjed om at de ikke tolererte alt hva han gjorde. Allikevel, han gir beskjeder om dårlig nytt, lurer på om han vil la kirkebygg ville bli oppført i sitt eget land… Uansett, hva kan vi gjøre for å skape fred og fordraglighet mellom kristne og muslimer?

  • Hei, Robert! All sympati med Gadaffi for at han er en smule irrasjonell – såvidt jeg husker mista han dattera si i USAs angrep den gangen for noen år siden. Og som sagt – skremmende nok – så er ikke Libya versting på området. Og det sier ikke lite.

   Hvordan skape fred og fordragelighet? Jeg tror ihvertfall ikke at det nyttet å late som om situasjonen for annerledes troende er bedre enn den er. Da svikter vi bare de som lider. Er mer på Jahn Otto Johansens linje – peke på den trosfriheten muslimer nyter godt av her, og høflig anmode om at det samme må gjelde annerledes troende i muslimske land.

 3. Det jeg tenker er at her har vi et godt eksempel på misbruk av religiøs autoritet. Det er vanskelig å tro at Gadaffi ikke har noen personlige motiv bak denne «utlysningen».

  Fra VG: Forbindelsene mellom Libya og Sveits har vært dårlige i rundt to år etter at sveitsisk politi måtte gripe inn mot Gaddafis sønn Hannibal.

  Han hadde gått løs på to lokalt ansatte på et hotell i Sveits der Hannibal Gaddafi og hans kone bodde under et opphold i 2008.

  Og nå endelig en anledning som angår «alle» muslimer. Jihad! Har venta på den en stund.. 🙂

  Det er forferdelig om Sveits nå fremover skal oppleve terrorangrep. Mitt håp er at dette går mer eller mindre stille forbi… Det kan tenkes muslimer flest gjenkjenner Gadaffis motiv likevel. Uansett får vi nå ihvertfall en mulighet til å se hvor programmerte muslimene egentlig er..

  Om det ikke tar av, så kan dette kanskje bidra til å dempe assosiasjonen til skrekk som begrepet «muslimsk hellig krig Jihad» har nytt godt av i den vestlige verden. Et begrep som er ment for å gi vantro forestillinger om Islams terrorpotensiale.

  • Tror du har helt rett når du påpeker at dette er misbruk av religiøs autoritet med personlige motiver som egentlig grunn. Mennesker er mennesker, og ondskapen ønsker som regel å rettferdiggjøre seg selv. Min påstand et annet sted på denne bloggen – en påstand jeg har fått litt pepper for – er imidlertid at det er vanskeligere (men ikke umulig) å forsvare grusomhet med bakgrunn i Jesu ord en i Muhammeds. Fordi Jesus ba oss om å elske våre fiender, gjøre godt mot de som hater oss og be for de som forfølger oss. Jesus oppfordret aldri til hevn. Og det er noen skritt mellom en sånn holdning til sine fiender og til det å erklære jihad….

 4. Den Libyiske statsjefen kan man ikke ta alvorlig i det hele tatt. Fyren er jo spenna gærn, jo!

  Ellers liker jeg veldig godt det du skriver. Du skriver ikke som alle de der papegøyene til avisene heller. Du er nøye med kildehenvisninger, mens Dagbladet henfaller til spekulasjoner og historieforfalskning. De må avsløres. Veldig bra.

  Falske profeter som mediafolk ofte er, har de en uutømmelig kilde til tøv, spekulasjoner og historieforvrengning. Det er veldig tidkrevende og slitsomt å avsløre slikt.

  En alternativ metode er å spørre etter troverdige kilder og forutsetninger for deres påstander. Om de ikke kan vise til det, så så ta tak i dem selv når du skriver. Få sånt frem i lyset, så faller løgnene deres døde. Jesus brukte også en annen metode når noen ville sette ham fast: Vise at noen kom med selvmotsigende påstander. Veldig effektivt. Og troverdigheten til spekulanter faller kjapt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: