”As an atheist, I truly believe Africa needs God”


Matthew Parris

Hele utgangspunktet for denne bloggen har vært å gi nyheter og fakta en litt annen vinkling. Påpeke ting som vanligvis blir glemt eller undertrykket av et samfunn som blir mer og mer sekulært ensrettet. Dette har jeg skrevet litt om i blogginnlegget ”hvorfor kristenmanns blogg”. Fordi jeg tror, fullt og fast, at Jesu budskap er undervurdert når det gjelder evnen til å snu opp ned på enkeltmenneskers liv, til å forvandle familier og til å forvandle samfunnet som helhet.

Mitt forrige blogginnlegg – om at vestens framvoksende ateisme er farlig for verdens fattige – har fått større oppmerksomhet enn blogginnlegg vanligvis får, og er blant annet blitt refert til i avisen Vårt Land. Å påstå at det er en sammenheng mellom hva man tenker om livet og hvor villig man er til å gi er politisk ukorrekt. Og det som er politisk ukorrekt tør man sannsynligvis ikke å forske på, enn si mene noe om.

Derfor finner jeg – nok en gang – grunn til å trekke fram Matthew Parris sin ett år gamle kommentarartikkel i The Times – ”As an atheist, I truly believe Africa needs God”. Parris er noe så sjeldent som en ateistisk journalist som tør å si det politisk ukorrekte. Og det politisk ukorrekte i denne artikkelen er ikke bare at han roser kristen hjelpeinnsats som sådan, men han påpeker også den virkningen kristen tro har på de som blir hjulpet. Forøvrig noe av det samme som jeg har påpekt i blogginnlegget «Helter jeg vil ligne«.

Og jeg sier bare; ære være journalister som tør å rapportere det de ser, og det de opplever er sant. Og ikke bare det de tror de får lov å si.

Rikig god helg!

Reklamer

3 kommentar

 1. Det er godt mulig han har rett i dette, men det viser jo bare at folk i enkelte situasjoner trenger noe å tro på. Det sier jo bare noe om vår menneskelighet.

  Det viser heller ikke noe annet enn at kristne tanker og idéer spres lett blant den afrikanske befolkningen og at det hjelper dem å tro på det misjonærene forteller dem, men hvis det er bevis for at kristendommen er noe bedre enn de andre religionene så er det at Kina og Japan oppnådde såkalte “høykulturer” før oss et bevis på at buddhismen er bra, eller hva?

  Misjonærene han viser til i denne artikkelen er gode mennesker, ingen tvil om det. Men det betyr bare at de er gode mennesker, ikke at kristendommen er noe bedre enn andre religioner 🙂

  (Og artikkelforfatteren opphøyer en bestemt form for kristendom. Det kan vi si er like mye kultur som det er noe annet. Denne “post-Reformation and post-Luther” og evangeliske formen for kristendom er like mye et produkt av kultur. Dette er også med på å forme de menneskene som går ut for å spre kristendommen. Mener du at det bare er denne formen for kristendom som er noe tess? Eller støtter du bare det at Afrika trenger den kristne gud?)

  Men interessant artikkel uansett 🙂

 2. Til Shiva:

  Du sier at reformert kristendom er et produkt av en kultur, mens det strengt tatt er omvendt. Den vestlige kultur er et produkt av kristendommen.

 3. Nå er det ikke alltid så lett å skille religion og kultur fra hverandre som to totalt forskjellige enheter, så du har selvfølgelig rett i at de to påvirker hverandre.

  Vil du derimot innrømme at kulturen kan påvirke religion eller er det bare omvendt?

  Poenget mitt er uansett at det er ulike former for kristendom og at denne ateisten fremhever én spesiell form.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: