Gaddafi og trosfriheten – revisited


– –    

Idet tiden forhåpentligvis er i ferd med å løpe ut for Muhammar Gaddafi og hans stormannsgalskap, kan det være på sin plass å hente fram et innlegg jeg skrev for rundt et år siden – mens minaret-debatten raste og Gaddafi mante til hellig krig mot Sveits. En Gaddafi som – i likhet med mange despoter i muslimske land – gjerne sponser dyre moskeer i Europa og andre steder, men knapt tillater et kristent bønnemøte i sitt eget land……

Det grenser til det komiske når Muhammar Gaddafi – Libyas leder – raser over manglende sveitsisk toleranse mot muslimer og oppfordrer til «hellig krig mot Sveits med alle midler» (VG og Vårt Land). Bakgrunnen er selvsagt Sveits’ vedtak om å forby minareter på moskeer. Jeg har tidligere skrevet om den absurde forskjellen mellom den trosfriheten muslimer i Europa nyter, kontra den diskrimineringen og forfølgelsen som foregår mot annerledes troende i muslimske land.

For hvor tolerant er egentlig Gaddafi selv?

I 2006, i en tale på Al-Jazeera, uttalte Gaddafi at alle mennesker må bli muslimer, at Bibelen er en forfalskning som oppfordrer til hat, at Europa og USA enten burde konvertere til Islam eller erklære krig mot muslimer. Så mye for Gaddafis toleranse. (Kilde: US Department of State)

Og selv om Libya i praksis ikke er blant verstingene av muslimske land, så har myndighetene en lang historie med konfiskering av kirkebygg, og de bestemmer pr. idag hvor mange kirkebygg de kristne skal få ha i hver enkelt by. Evangelisering av muslimer er forbudt; ghanseren Daniel Baidoo ble i 2001 dømt til 25 års fengsel for å ha delt evangeliet med muslimer. Samtidig sponer Gaddafi moskeer i Europa, som den i Malmø.

Istedenfor å svare på Gaddafis krigserklæring, burde Sveits – og andre land – rette pekefringeren tilbake mot Libya. Og kanskje få større fokus på situasjonen for annerledes troende i muslimske land. For man burde kunne forlange en viss gjensidighet, som Jahn-Otto Johansen påpekte for en tid siden.

Det ville faktisk gitt oss en minaret-debatt med mening.

– – –

Reklamer

9 kommentar

 1. Fy..f…n har ikke fått sovet i natt etter å ha hørt at MOSSAD ønsker å gjøre noe terror og der etter legge skylden på muslimer i Europa slik de ville sprenge atombombe(liten) i USA og gi skylden til Pakistanere og erklære deres atomvåpensystem udugelig ifølge wilkilikes men hvorfor har vi ikke hørt noe slikt i norsk media,blir den virkelig styrt av Amerikanerne og Israelerne? atomvåpen systemet til Pakistan er både godskjent av Amerikanerne og ifølge svenskene ble den kåret til den nest sikreste i verden.

  • 1. Det kan tenkes at Gaddafi og kumpanene hans klarer å lage nok kvalm på egen hånd.
   2. All elendighet i verden skyldes ikke Israel og USA
   3. Aviser er generelt tilbakeholdne med å henge seg på konspirasjonsteorier. Og godt er det.

   Ha en god natt – legg deg ned og sov godt! 😀

  • @ALI
   Du fremstår langt ifra som en opplyst person med kunnskap om hva som faktisk skjer i verden og hvorfor.

   Farlig å basere alle sine meninger på hva andre sier, det er det som har gjort verden til det den er i dag.

   @Ole Petter Erlandsen
   1: det gjør de nok, og om ikke så er det plenty med rebeller/ekstremister som vil.
   2: ABSOLUTT ENIG!!!
   3: heldigvis, kunne de bare vist samme måtehold i sine andre publiseringer så hadde verden vært en mye bedre plass å leve enn i dag.

 2. All elendighet i verden kommer fra troen på denne verdens gud.
  Om Gadaffis styre blir fjernet, vil en større djevel komme til makten.
  La oss alle be om at ikke det samme skjer i Egypt.
  Der islamske fundamentalister har kjempet om makten i mange år.

 3. hvilken feil har jeg gjort

 4. hvilken kriterier skal følges, for å bli publisert

 5. komentar

 6. Det var demonstrantene som først tok i bruk våpen makt mot diktatoren Ghadaffi, de angrep og tok over en militær base samt krigsmateriell.
  Han svarte på en lovlig måte i selv forsvar, selv om det raporteres om ubevæpnede sivile tap og barn.
  Sier ikke at det han gjør er riktig, men rebellene/demonstrantene bruker kjent al quaida taktikk, ved å skjule seg i sivile hus, bak sivile folke masser og utfører sine angrep fra sådan posisjon.

  Ghadaffi som åpenbart ikke innehar de samme reservasjoner som vestens militære, slår hardt tilbake, enten det er sivile i veien eller ikke, så lenge det er en opprører som angriper, blir dennes angrep møtt med full styrke uansett risiko for sivile.

  Jeg sier ikke at dette er riktig eller på noen måte unskylder tap av sivile liv, men ghadaffi simpelten eliminerer rebellenes utnyttelse av «sivile skjold», vel å merke i «selvforsvar» siden hans land er under angrep.

  Men media fokuserer kun på denne «sivile» statistikken, og dermed gir de voldelige rebellene mer ammunisjon i sin «skitne» krig føring.

  Nå er det utenfor enhver tvil at Ghadaffi er en tyrann og styrer med jernhånd, men vil verden virkelig at enda et muslimsk land skal lide samme skjebne som irak gjorde da Saddam Hussein ble styrtet.
  I likhet med Saddam styrte og styrer Ghadaffi sine undersåtter med en meget hard jernhånd.
  Men i ettertid så viser det seg at denne kulturen i disse landene, mentaliteten til disse menneskene og religionen som som styrer etthvert valg i livet de tar, behov for en sterk, hard og i fleste tilfeller en brutal hånd for å holde dem i sjakk.

  Se på Irak etter Saddams fall i et totalt perspektiv, hvor mange led og døde jevnlig under Saddams styre?
  Sammenlign så det tallet med hvor mange som lider, og dør nå jevnlig etter at denne brutale diktatoren døde…

  I en perfekt verden hadde vi alle vært venner, og ingen hadde lidd for noenting.
  I den virkelig verden er vi langt fra venner alle sammen og vi er brutale, kyniske og stormanns gale mot hverandre for å oppnå våre egne egoistiske mål.

  I libya nå etter min mening, burde NATO ta kontakt med Ghadaffi og rebellene, Rebellene må legge ned sine våpen, og NATO må love Ghadaffi at enhver Rebell som har brukt våpenmakt i demonstrasjonene skal stilles for en internationale domstol i bytte mot at Ghadaffi stopper sin krigføring mot «angriperene/rebellene» og starter opp demokratiske forhandlinger, og et eventuelt senere folkevalg.
  Om NATO griper in MOT Ghadaffi, sier de til resten av den muslimske verden at demonstrasjoner ved våpenmakt er godtatt, og dette vil ha forferdelige ring virkninger.

  Vi er alle mennesker JA, men vi er så langt fra like som det går an, uten Ghadaffi eller en ny diktator vil det komme en enda verre framtid for alle Libyas folk.

  Min mening er at media er skyld i flesteparten av de siste sivile tap ved å raportere ensidig på rebellenes vegne, dermed fram provoserer media fortsatt bruk av denne taktikken ved å krige blant sivile for det skaper sympatisk mediaomtale for rebellenes revulosjon.

  Jeg håper av hele mitt hjerte at Ghadaffi holder stand eller at en annen like hard tyrann tar over makten i Libya igjen.
  Vi kan ikke påtvinge demokrati på det muslimske folk, vi vil kun oppnå det motsatte, Anarki…
  For dette er deres kultur.

  Jeg sier igjen, hva har Iraks folk tjent på å få fjernet sin tyrann Saddam Hussein????
  Ønsker dere samme skjebne for Libyas folk som Iraks folk har måtte utholde…

  Om jeg kunne 100% garantert spart 10 000 menneske liv ved å ta livet av 1 nyfødt baby ville jeg gjort det i et øyeblikk, uansett hvor grusomt det nå en høres ut som.
  Jeg ville aldri ha latt denne babyen vokse opp i den visshet om at 10 000 mennesker ga sitt liv for at den skulle leve.
  En jernhåm er 100% nødvendig i østen enten vi liker det eller ikke.

  • 1, Gaddafi har en dårlig record når det gjelder å lytte til andre eller inngå kompromisser. Det spørs om Nato eller det internasjonale samfunn kan kreve noe som helst.
   2. Hva som enn måtte skje i Libya, så er jeg ubetinget enig med deg at det neppe vil være bedre om muslimske ekstremister tar over.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: